有機蔬菜=貴?

其實有機蔬菜係咪就像徵住貴同埋唔好食呢?

從小我就被灌輸話係爛菜一堆同埋賣相唔靚,咁究竟係咪事實呢?

你地有咩野意見?咁你地有冇食過先?不如試過先再俾意見啦!

至於貴定唔貴, 依樣野是相對性的, 當然相比內地的蔬菜,有機當然貴「d」, 而究竟係咪真係貴,就睇個人負擔/經濟能力啦! 所以,貴唔貴又係相對的, 睇吓你其實係基層市民、中產、定係高尚人囉!

有一樣野叫做「捨得」, 當你好鐘意旅行, 幾萬蚊去一次歐洲旅行, 叫唔叫做貴?如果你係鐘意的, 你唔會話「貴」, 而依d就叫做「捨得」啦!

咁諗返轉頭,食有機蔬菜, 究竟係「貴」定係「捨得」呢? 要視乎你既心態, 你鐘意食, 所以買, 咁代表「捨得」而唔係「貴」!你唔鐘意食,又去買, 咁就係貴囉!

Leave a Reply

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: