香港樓難跌的幾個原因

因為身邊的親友,最近分析樓市,話說很多人都睇淡經濟,有潛在經濟嚴重衰退。因此,一直我和這位親友探討樓市會否一去不復返,坦白講,如果我和他睇得準,應該一早發了達坦白講,如果我和他睇得準,應該一早發了達坦白講,如果我和她睇得準,應該一早發達。

然而,較為貼身的話題,就係她的講法,影響了我和太太的情緒,連家人都提議將單位放售。但凡身邊人嚴重睇淡,過分悲觀的情緒,任何好消息都係壞消息好消息都係壞消息好消息都係壞消息好消息都係壞消息,是我感覺這種情緒,已經不是談論樓價升跌。

毫無疑問,失業率是最直接影響樓市。現在的全球經濟數據,肯定是有史以來最差。

然而我相信,多人講未必一定啱,經濟唔好,樓市一定下跌,聽落簡單,好容易接受,然而可能全部都錯。

其實有部份人睇淡樓市,或者想樓市下跌,其中一個原因,就是「衰貪心」,眼見劉家升幅不少,認為攞現金最着數,又或者,其實很想入市買樓,然而覺得未係時候的原因是,現在買不值,唔係最平。

中原城市領先指數自從社會運動,到現在只是下調8%左右

當然,我沒有辦法估算對方的心理和他想什麼。我參考了這篇資訊,覺得這位教授的分析不錯,他是中文大學經濟系副教授,他預期樓市會反彈:

灼見名家:香港樓難跌的幾個原因

▪️沒有人為意的幾個重要原因:內地人

▪️香港政府收入¼靠賣地

▪️辣椒讓人不能離場觀望

▪️經濟數據無法影響(失業率影響香港部份人的收入,樓市的資金並不來自香港人,10000單位,1000幾億,只要資金回流就可以買起

▪️零成交都唔會有人減價

▪️要周轉,都唔一定要賣樓

▪️負資產:只有幾百宗同金融海嘯10萬宗比較爭幾多倍。主要係那些買咗新樓,高按揭成數機會才高。

▪️想移民:沒有其他地方比香港更好。移民就冇乜機會。大灣區又未成熟。

👉🏻撈到底時機:

如再跌5%-7%。

發表者:家鴻

過去工作多年,在專上學院當一個電腦系統分析員,公餘時間會多關注自己的興趣和生活,多關心身邊和朋友,努力進修健康飲食、營養及自然療法的知識。

Leave a Reply

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: