廁紙太貴? 但點解冇貨?

雖然這樣說,大家亦無需太認真看待。

發圖的人可能動機想說,商家無良⋯之類。反而這個圖片,我並不太在意它真與假的。

昨天和我一些友好傾談這個現象,其中一個富生意經驗的CEO說:只是唔同人有唔同的觀點與角度問題,我們對現時社會現象有不同的睇法、立場但都能暢所欲言,亦都要好好珍惜 !

反而我嘅觀察係,超市配售,廁紙一人兩條, 10分鐘冇晒,是否一人一條的做法或者一卷卷買,總好過沒有?🤪🤪

有人邏輯是⋯ 一卷廁紙$37,一卷買$7,好似好貴,但其實係咪可以諗下,很多銷售都係咁做?佢哋又係咪唔合理?廁紙散賣,可能幫到連一條買唔到廁紙嘅人

有人邏輯是⋯ 以前超市買$80貨品,送一卷廁紙,所以廁紙唔應該咁貴? 這個是假圖,因為之前廁紙係送!

乜嘢邏輯都沒對錯,但逢商必奸又就係真?😊 我也落返個Disclaimer「圖片純粹無聊分享;並不代表本人立場」⋯⋯本人只是一個連一卷廁紙都見唔到嘅顧客!🤪🤪😂

發表者:家鴻

過去工作多年,在專上學院當一個電腦系統分析員,公餘時間會多關注自己的興趣和生活,多關心身邊和朋友,努力進修健康飲食、營養及自然療法的知識。

有一則關於 廁紙太貴? 但點解冇貨? 的留言

  1. 有朋友給我的回應:我倒是覺得拆開來賣是好主意, 因應時局, 沒有的一定會買, 就有得用, 已有(足夠)的, 自然不會買, 咁真有需要的人就比較有機會買得到, 即使係貴左, 亦係自然的供求結果了

Leave a Reply

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: