投資工具如何騙光你口袋的錢

曾經看過一本周顯寫的書(這本書的英文名字叫投資工具如何騙光你口袋的錢),最吸引我係其中一個chapter :「買基金是豬」(希望沒有得罪從事基金的從業員朋友,本書嘅結論係要搵一個值得你相信的基金經理)

債務的發行是促進貨幣流通的重要方式。(新華社)

他有很詳細的討論債券嘅本質,基本上,債券 *就係一張欠單*,然而這種好像簡單的東西,有些上市了變成I-bond ,有擔保的變成政府債券,最後這些債券,就去到你和我的手(可能就係手上擁有的MPF )。

但係聽落好像很穩陣☺️,其實政府債券,等於那個國家嘅貨幣,長線而言 *現金係會比通脹蠶食其價值* 。

所以聰明嘅政府和機構投資者通常會再包裝俾我哋呢啲 end user 。

雷曼債券就係一例。

但不過懂得炒賣的人就唔同,著名嘅Bill Gross (格羅斯)(不是索羅斯),可以憑藉炒賣債券發大財。變成炒賣工具了。

再回去看中國的債務問題,網上文章講到,世界危機重重,中國、美國、日本又幾時爆煲了(其實由2010年講到現在)要去買定黃金、白銀,甚至沽清手上的資產,只能說是網上言論喜歡以陰謀論去吸引聚焦。無疑界經濟存在多重危機,但現實是很難下定論。我只能說多看不同文章,自己做多點分析下😀。

他書中嘅總結, *債券係非常複雜嘅投資甚至係所有投資工具中最複雜的*。

經歷最近10年的投資經驗,投資工具如果我們掌握了錯誤的資訊,通常都會變成大輸家,如果掌握了其他人不可能得到的資訊,通常會變成大贏家。

最後,假如我們手上多一點錢,不妨買一些東西來保值又好,提升知識和品味都好,當然,切勿忘記永遠保留現金,以作不時之需。😊

#我只是一個IT打工仔,更不是讀經濟,更加不是投資上的專家,上述的有關債券的知識,只是抄寫別人的口水尾,係一鱗半爪,膚淺得很。😅😅

發表者:家鴻

過去工作多年,在專上學院當一個電腦系統分析員,公餘時間會多關注自己的興趣和生活,多關心身邊和朋友,努力進修健康飲食、營養及自然療法的知識。

Leave a Reply

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: