林昌記

曾經,也做過這樣的事情,見到街邊好多人排隊,我心想,一定是質素或者價錢,所以我見人幫襯,自己都會幫襯!

今天,我或許明白多一件事,就係人哋良心做好的食物,唔一定得到認同。反而,我會思考我提醒自己自己有冇認真去了解過一件事情,點解別人咁做?

講到魚蛋,他的魚蛋味道真很一般,曾經介紹俾村友和家人,他們說,外邊嗰啲好食好多,我說:人哋林老闆用九成半以上係新鮮魚肉(門蟮、紅衫)做白魚蛋,我就是喜歡這一種態度!

平心而論,垃圾級食物炸過,用麵粉和大量化學添加劑、味精,當然好食過新鮮肉。正如林昌記老闆說,「鍾意食嗰啲,唔該你可以過對面買」。

大家睇我咁樣幫林昌記賣廣告,相當用心良苦。

到底多人排隊係唔係代表食物質素好?記得珍珠奶茶開到成行成市,門口二三十人喺度等,反應緊什麼價值?這個就係食物質素的指標?

冇咩人幫襯,就代表食物質素唔得?咁屯門嗰啲特色咖啡店都冇乜人幫襯,但我好喜歡。

有時細心想,香港人好多都係咁,用新鮮材打出嚟嘅魚蛋,就係咁嘅味道。只不過有人堅持唔落味粉,我相信林老闆,就係10幾萬鋪租來美孚,就係堅持招呼這一班一小撮嘅顧客而定來。😅😅

曾和林老闆寒暄幾句,他曾經說過:鍾意食麵粉加味精,可以去對面嗰間,唔好過來我這裏!😂😂

結語,正如有得朋友講,有得幫襯就幫襯,我想食真魚蛋。

想食香口,唔該,出邊啲炸魚旦一定好味過白魚旦。想食少啲防腐劑和化學野,這只是我的選擇,我不是味道行先個種。到底香港有幾多人,會同我這樣想法,並不重要啊!有時候,講多幾句,人哋就會採你。

「香港人就係咁㗎啦」

曾經有個自稱廚師,反過來串過我,你食個幾多魚蛋?咁嘅魚蛋叫做好食嗎?講到彈牙口感,人哋出邊做咗幾十年,唔通唔好食過這些!

「真是講多都嘥氣」

發表者:家鴻

過去工作多年,在專上學院當一個電腦系統分析員,公餘時間會多關注自己的興趣和生活,多關心身邊和朋友,努力進修健康飲食、營養及自然療法的知識。

Leave a Reply

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: