後記:A hidden opportunities

A hidden opportunities

Hidden 的意思,就是你唔知道,或者你以為自己知道的意思。

今天冇諗過自己現在的位置?有冇諗過有些東西有可能係你下一個機會?做人和工作,你要望得遠些,便可軚盤把持好。

準備一個後備的事業

對於一些人,打工未必是自己最想要的生活。有可能會遇到辦公室政治、老闆針對自己。為自己建立一個後備事業,做多一手準備,甚或更進一步,有這個可能性,就是⋯唔使一世打工。AMWAY 可能是一個有自主性的好主意,同時,可以任性一下去選擇自己喜歡的工作。

當然,你會懂得計數,為老闆工作,相對上會有不錯收入和穩定的報酬。但同樣,請你的人比你更懂得計數。返工,無論着得幾身光頸靚一族,或者是百分百交足功課的,公司其實像一部「榨汁機」。你越有價值,越productive,出多啲人工,換上更好的title,你的工作更加會是「榨汁機」,如果,做10年或者20年之後,我們的生活又如何?經過做到了高層或中高層,屋企有多個司機、有多個工人、秘書,可能因為是你的工作讓你感到分身不暇,要有他們照顧你的屋企。

擁有多一個平台

我會問自己:錢是不是唯一想要嘅東西。而我更想選擇:一份工作,再加一份有意義的收入。雖然我比不少人忙碌,但是,我會睇到有人比我更忙碌的。

嘗試去認清一下,有沒有生意,我可以做到一樣野,生命影響生命,可以見證到自己能夠係別人身上創造價值。

最後,終於完成家庭責任,子女都大了,以為可以退休,但有可能,只有一個退休後嘅「生命」,可是,香港原來有幾多人享受退休?根本談不上有一個退休後的「生活」,正因為多了病痛。

或者,我可以多一個平台,去幫助別人成功。讓自己下一代有更好嘅生活,可以幫助別人有更好的生活。

賺別人的錢、俾錢人賺

很多人認為,做直銷商,要比幾多錢入會?要入幾多貨?現實,會有這些直銷公司,但當中哪些是,那些不是?我的選擇,是多勞多得,而不是搵快錢那一種。做人,無論你會否俾錢別人賺,便是幫人賺錢,最重要是,你賺唔賺到錢?

點解又叫「佛系」?

可能因為,AMWAY是一個「唔似做生意」嘅生意,因為你如果比$380入咗會,在安利,原來有好多人為你做嘢(你的上線、公司的獎金制度、後勤與支援),AMWAY的價值,就是建立一個銷售網,這價值就好像有一層樓。

又如果你主要嘅收入來源是passive income,你的工作便不一樣!

當有一天我擁有了一個「會賺錢」嘅生意,我就可以做一些可以唔賺錢嘅生意。(每個人嘅想法並不一樣,但這是正我的想法)

AMWAY是搵別人着數,原來是真的!(原來我係搵好多上線的着數)。😜😜😂

現在我的努力未必可以benefit 到身邊的人,或者你。但我知道,AMWAY是沒有光環,但可賺到嘅是別人的尊重。因為至少我可以協助到別人改善生活。

做生意或者打工,更重要時刻提醒自己「花無百日紅」。

要有智慧先睇得起這個生意。😄😄😄

最後一個得着就是,和這個平台合作,焦點並不是只是賺錢這一件事。這幾年獲得不少價值和得着:

Money Rich

Time Rich

Friend Rich

Health Rich

每一個課題都是我的人生重點。

發表者:家鴻

過去工作多年,在專上學院當一個電腦系統分析員,公餘時間會多關注自己的興趣和生活,多關心身邊和朋友,努力進修健康飲食、營養及自然療法的知識。

Leave a Reply

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: